Blog

Out of office (of niet)

  • Gerard Vriens

Lekker hoor bijna weer vakantie. De spullen zijn gepakt en we zijn er weer klaar voor. Wat doe jij met je werklaptop? Pak je hem in of besteed je de tijd aan je familie en vrienden? Misschien ken je ze wel de werknemers die zo belangrijk zijn dat ze ook tijdens de vakantie bereikbaar moeten zijn. Tenslotte kan het werk niet zonder jou.

Bevind jij je in deze situatie? Dan moet je toch eens achter je oor krabben. Waarom vind jij je werk zo belangrijk? Mogelijk interessant om tijdens je vakantie na te denken hoe je je werk thuis kunt laten.

Hier vijf tips om je werk thuis te laten tijdens de vakantie:

  • Verwijder je e-mail van je telefoon

Tegenwoordig zijn we dag en nacht bereikbaar door de nieuwe technologie. We kunnen moeilijk de prikkel onderdrukken om tussentijds op onze telefoon te kijken. Het wegnemen van deze prikkel, door het tijdelijk verwijderen van de mail, is een mooie stap om te genieten van de vakantie.

  • “Out of office” aanzetten en mail forwarden

Ondanks het feit dat dit al jaren kan vinden sommige mensen het toch lastig om aan te zetten omdat ze toch grip willen houden op hun werk terwijl ze op vakantie zijn. Vertrouw op de kwaliteiten van je collega’s, stel “out of office” in en geniet van je vakantie.

  • Deel je verantwoordelijkheden

Als je vaak gebeld wordt tijdens je vakantie kan het zo maar zijn dat je je overal verantwoordelijk voor voelt. Dat betekent nog niet dat je overal verantwoordelijk voor bent. Als je de neiging hebt alles perfect te doen kan wel het beeld ontstaan in de omgeving dat je overal verantwoordelijkheid voor wilt nemen. Kijk eens goed wat echt je verantwoordelijkheden zijn en geef terug wat niet van jou is.

  • Plan ruim van te voren je overdracht

We horen regelmatig dat men de overdracht er even bij doet op de dag voordat je op vakantie gaat. Een slechte overdracht leidt onherroepelijk tot meer telefoontjes in je vakantie. En dat is nu net wat je niet wilt. Neem de tijd voor een goede overdracht.

  • Heeft iedereen hetzelfde doel?

Misschien valt het je op dat sommige mensen altijd op tijd klaar zijn met hun werk. Ze gaan fluitend naar huis terwijl jij nog aan het werk bent. Mogelijk dat je zelfs het werk doet van de collega’s die al naar huis zijn. Het kan zomaar zijn dat ze een aantal “apen” op jouw schouder hebben gezet. Welke apen zijn van jou? En welke moeten er terug gezet worden?

Komt bovenstaande jou bekend voor? Misschien is het dan tijd om een training te volgen na de vakantie. PER4MANCE verzorgt prijswinnende trainingen op het gebied van leidinggeven en persoonlijke effectiviteit. Check snel onze website.

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief