Blog

Leiderschap in een notendop

  • Marcel van Wiggen

Hoe zorg ik als leidinggevende dat mijn team goede resultaten boekt? Hoe zorg ik dat mijn medewerkers met plezier naar het werk komen? Resultaat en plezier moeten namelijk hand in hand gaan, anders zijn resultaten nooit blijvend. Maar waar begin je?

Weet waar je naartoe wil

Je kunt alleen mensen inspireren als je een inspirerend doel hebt. Waar wil jij naar toe met het team? Hoe ziet dat er over 1 jaar uit? Hoe ziet het er over 3 jaar uit? Hoe wil je dat mensen samenwerken? Hoe gaan jullie om met de klant?... Alleen als je mensen inspireert voor een mooi toekomst doel, zullen ze hier voor gaan. Tot die tijd blijft het gewoon werk!

Communiceer!

Praten, praten en praten. Realiseer je dat je boodschap, je visie en prioriteiten niet binnen 1 keer bij iedereen bekend zijn. Net zoals op TV zul je keer op keer reclame moeten maken om de boodschap over te brengen. We krijgen dagelijks gemiddeld 3600 reclame boodschappen te verwerken. Als jouw boodschap echt belangrijk is, praat er dan ook continu over.

Verwacht weerstand & maak het leuk

Weerstand tegen veranderingen is een normaal menselijke reactie. Dat doe je zelf ook als jouw baas weer iets heeft verzonnen. Onze primaire reactie is altijd; wat betekent dit voor mij? Weerstand is dus een gegeven. De kunst is om hier mee om te gaan en het proces van veranderen leuk te maken.

Stel continu de vraag 'wordt mijn team hier beter door? '

Wordt mijn team hier zelfstandiger door? Of gemotiveerder door? Als het antwoord “nee” is, waarom doe je het dan? Het team continu uit de brand helpen en de problemen oplossen is bijvoorbeeld een actie waar een team zelden beter door wordt!

Vind mensen interessant

Leidinggeven is bovenal mensen werk. Je bent continu bezig met de zoektocht hoe je mensen kunt helpen met plezier het maximale uit zichzelf te halen. Om dat te kunnen, moet je allereerst geïnteresseerd zijn in mensen en hun gedragingen. Je moet mensen dus wel leuk vinden. Niet altijd even makkelijk als je als leidinggevende eigenlijk meer geïnteresseerd bent in de inhoud.

Kijk in de spiegel

Net zoals je geïnteresseerd bent in mensen en hun gedragingen is het van belang dat je ook je eigen gedrag kent en kunt beïnvloeden. Grote veranderingen in organisaties vergen altijd dat leidinggevenden hun gedrag aanpassen. Als ze dat niet kunnen of willen, zijn ze alleen succesvol als alles op rolletjes loopt.

Ben je geïnteresseerd in leiderschap en het ontdekken van de tips en tricks om je team op een nog hoger niveau te brengen? Kijk dan eens naar onze mogelijkheden op het gebied van leiderschap trainingen.

De zes niveaus van leiderschap

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief