

Van stress naar succes: in 6 stappen bouwen aan duurzame energie met de vitaliteitspiramide
We leven in een wereld waarin presteren vaak centraal staat. Deadlines, volle agenda’s, constante prikkels en het...
Het nieuwste Gallup-rapport "State of the Global Workplace 2025" is weer gepubliceerd. Hét jaarlijkse wereldwijde onderzoek dat de betrokkenheid en welzijn van werknemers analyseert in relatie tot werk. Wat je ook doet binnen jouw organisatie — leidinggeven, coachen, transformeren — dit rapport zou je wakker moeten schudden. Marcel van Wiggen heeft de belangrijkste feiten, cijfers en aanbevelingen voor de Nederlandse arbeidsmarkt op een rij gezet.
Slechts 16% van de Nederlandse werknemers is engaged.
Dat zijn de bruistabletten. Mensen die aanstaan. Die verantwoordelijkheid nemen. Die deurtje 1 pakken. Die bijdragen zonder dat je er continu achteraan moet.
De rest?
67% werkt niet op volle kracht. Bij Per4mance noemen we ze de dimmers en in-de-putdenkers: medewerkers die zich niet al te druk meer maken of juist zichzelf remmen.
17% trekt actief aan de handrem. De echte ventieltrekkers. En nee, die zitten niet alleen op zolder met hun camera uit — die vind je op elke afdeling. Die zijn negatief en kosten uiteindelijk alleen maar energie.
En dat is nog maar de bovenstroom. Kijk je naar hoe mensen zich voelen, dan zie je dit:
- 30% ervaart dagelijks stress
- 22% voelt zich regelmatig verdrietig
- 17% is dagelijks boos
- 8% voelt zich eenzaam tijdens een doorsneedag
- 31% kijkt actief uit naar een andere baan
Nederland scoort wél hoog op ‘thriving’ (69%), wat betekent dat we goed slapen, aardig verdienen en gezond eten. Maar op werkgebied? Daar tellen we toch vaak af tot het weekend.
De groep die dit allemaal moet managen? Die haakt zelf af.
De betrokkenheid van managers is wereldwijd gedaald van 30% naar 27%.
Vooral jonge en vrouwelijke leidinggevenden dragen bij aan deze daling in betrokkenheid. Niet vreemd, als je kijkt wat er allemaal op hun bord ligt: hybride teams aansturen, prestaties leveren, cultuur bewaken, verbinding maken en ondertussen zelf overeind blijven. Een hele uitdaging: zowel op het gebied van leiderschap als op persoonlijk vlak.
Gallup presenteert een aantal keiharde aanbevelingen die het verschil maken in betrokkenheid én welzijn. Verrassend of niet: het draait allemaal om de rol van de leidinggevende:
Train managers in hun rol:
Leer managers effectief coachen
Investeer in blijvende ontwikkeling
Gallup heeft een duidelijke boodschap:
Herdefinieer de rol van de leidinggevende. Of accepteer de consequenties van ineffectief leiderschap.
Laten we ophouden met het doorschuiven van verantwoordelijkheid. Elk MT dat dit rapport leest en denkt: "Interessant zeg," en daarna overgaat tot de orde van de dag, verdoet zijn tijd — en zijn mensen.
Dit rapport is geen analyse. Het is een wake-up call.
Want als je als leider niet zorgt dat mensen kunnen bruisen, dan krijg je het zwaar.
Wat zou er gebeuren als je die 16% verdubbelt?
Wat als je van bruistabletten de norm maakt in plaats van de uitzondering?
Dat is geen idealisme. Dat is leiderschap. Echt leiderschap.