Blog

Doe de vakantiecheck: hoe is jouw werk en privé balans?

  • Gerard Vriens

Uit een recent onderzoek blijkt dat bijna 40% van werkend Nederland ontevreden is over de huidige werk en privé balans. Dit betekent dat zij fysiek of mentaal meer uren aan het werk besteden dan goed voor ze is. Door het 'werk en privé balans' te noemen, gebruiken we eigenlijk een verzachtende term. Hoe vaak ben je iemand tegengekomen die aan het doorslaan is op de privé kant van de balans? Werk en privé balans betekent in de praktijk dat je werk je veel te veel bezighoudt. Hoe weet je nou dat jij wel in balans bent?

Tijdens de vakantie periode krijg je meerdere signalen:

  • Je werkt met plezier tot de laatste dag voor je vakantie

Je vakantie staat gepland, maar eigenlijk ben je er nog niet zo veel mee bezig. Je bent gewoon lekker aan het werk en geniet daarnaast van het mooie weer in je eigen tuin of een terrasje in de stad. Op vakantie gaan is heel mooi, maar je bent niet bezig met aftellen in de weken vooraf.

  • Je bent het werk vergeten zodra je op vakantie bent

Zodra je op vakantie bent lijkt het alsof de harde schijf van boven wordt gewist. Je bent bezig met de omgeving, je gezin en vrienden. Je gedachten komen tot rust en je bent gericht op het heden. Geen zeurende gedachten over wat je nog had moeten doen. Geen pogingen om toch nog even je e-mail te checken en al helemaal geen telefoontjes om zaken nog kort te sluiten.

  • Je bent blij met je prestaties van het afgelopen jaar

Rustig genietend op vakantie denk je nog eens terug aan de verstreken maanden. Je komt tot de conclusie dat je zowel op het werk als privé het nodige hebt gerealiseerd. Dit overdenkend geeft je een trots en voldaan gevoel. Je concludeert dat je goed bezig bent.

  • Je hebt aan het einde van de vakantie weer zin om aan de slag te gaan

Tegen het einde van de vakantie ga je niet met lood in je schoenen weer aan het werk. Vakantie is hartstikke leuk, maar ook van werken krijg je veel energie. Eigenlijk heb je er ook best weer zin in. Op een energieke manier ga jij weer aan de slag met nieuwe plannen.

  • Je bent je wachtwoord vergeten

Terug op het werk kom je tot de conclusie dat je je wachtwoord(en) volledig bent vergeten. Een beetje beteutert neem je contact op met de helpdesk om de boel te laten resetten. Onhandig lach je naar je collega’s, maar van binnen weet je dat je er echt even helemaal uit bent geweest!

Als je bovenstaande signalen bij jezelf herkent; blijf genieten van je vakantie en je werk!

Kom je tot de conclusie dat er eigenlijk een onbalans is ontstaan en je te maken hebt met energie verlies? Ook al weet je nog niet hoe, neem in ieder geval de beslissing dat je het anders gaat doen!

Ga direct na je vakantie op zoek naar inzichten, boeken of hulp om je te helpen een volgende stap te maken. Pak dit net zo fanatiek aan, zoals je ook je werk aanpakt. Want zeg nou zelf, wat is er belangrijker? Pas als jij verandert krijg je andere resultaten!

Heb je zin in een energie boost die je helpt snel verandering in gang te zetten? Kijk dan eens hier.

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief