Blog

De geluksformule. Heb jij de 3 componenten in balans?

  • Gerard Vriens

Tijdens één van onze trainingen ontstond een levendige discussie. Wanneer ben je gelukkig met je leven? Per persoon kan dit verschillen toch? Gelukkig zijn is dan toch iets heel persoonlijks? Ja en nee. De invulling kan zeker per persoon verschillen, maar als je gelukkig wil zijn, geldt er één formule.

Een recept voor ongeluk

Het is onmogelijk om een gelukkig leven te hebben zonder dat je het gevoel hebt dat je iets bereikt. We zijn niet gemaakt voor het niets doen en creëren zit in ons bloed. We voelen ons het lekkerst als we resultaten halen. Als we een klant, collega of vriendin verder helpen of als die verbouwing eindelijk is afgerond.

Niets betekenen en niets creëren is een recept voor ongeluk. Heel veel mensen dromen van hun pensioen, zonder zich te realiseren dat je met niets doen op de bank niet gelukkig wordt.

Voldoening

De tweede component is voldoening. We kennen allemaal de voorbeelden van mensen die veel resultaten hebben behaald, maar hier geen voldoening uit haalden. Of het nu Elvis, Michael Jackson, Amy Winehouse of Avicii was, dit waren allemaal mensen met heel veel mooie resultaten waar anderen jaloers op zouden zijn. Helaas slaagden ze er niet in om hier ook voldoening uit te halen.

Ze waren namelijk niet tevreden met zichzelf, vonden dat ze het niet verdienden of vonden dat ze het eigenlijk nóg beter moesten doen. Hun gedachtepatronen weerhield hen om te genieten van wat er wél was. Resultaten zijn belangrijk, maar ervan genieten is zeker zo belangrijk.

Kwalitatieve relaties

De derde component is kwalitatieve relaties. Er zijn meer dan genoeg mensen die erin slagen om beide eerste componenten goed in te vullen en daarvoor alles opzij te zetten. Of het nu de obsessief gefocuste hardloper is die nog verder en harder wil, de ondernemer die altijd met zijn bedrijf bezig is of de zakenman of zakenvrouw die alles opzij zet voor de carrière.

Het is fantastisch dat deze mensen resultaten boeken en daar ook voldoening en energie uithalen, maar het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de relaties met anderen. Jezelf uitdagen, groeien en genieten van je resultaten is mooi, maar uiteindelijk draait het om wie jij was in het contact met anderen.

Een 75 jarig onderzoek naar geluk in de USA liet zien dat de kwaliteit van je relaties de beste voorspeller is voor je levensverwachting en kwaliteit van je leven. Een leven zonder kwalitatieve relaties is uiteindelijk een leeg leven.

Werk aan die geluksformule

Wil jij aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling en de geluksformule succesvol toepassen? Dan is een van onze trainingen persoonlijke ontwikkeling dé basis die jou verder helpt op professioneel gebied. Of laat je inspireren door onze gratis E-Books?

 

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief