Blog

De 3 woorden die goede leidinggevenden vaak gebruiken!

  • Marcel van Wiggen

De kwaliteit van een leidinggevende kun je afmeten aan hoe graag medewerkers de leidinggevende willen volgen. Soms volgen medewerkers de leidinggevende omdat deze de baas is. Het niet volgen van een autoritaire leider heeft namelijk nadelige gevolgen. Er zijn ook leidinggevenden waar medewerkers graag mee willen samenwerken, leidinggevenden waar ze respect voor hebben. Wat doen zij anders?

Leidinggeven heeft te maken met vaardigheden, inzicht in psychologie, mindset en de eigen normen en waarden. Maar als je goed luistert ontdek je al snel een groot verschil in taalgebruik. Goede leidinggevenden gebruiken de volgende woorden namelijk veel vaker.

Bedankt voor je duidelijke rapportage.
Bedankt dat je deze order zo goed hebt afgehandeld.
Bedankt voor je goede aanvulling tijdens de vergadering.

Sommige leidinggevenden zijn zo gefocust op wat er allemaal nog niet goed genoeg gaat, dat ze daardoor het woordje ‘bedankt’ niet vaak gebruiken. In elke afdeling of team gaan er dagelijks juist tientallen zaken goed. Een goede leidinggevende heeft hier oog voor en benoemt ze ook. Medewerkers merken hierdoor dat hun inzet of bijdrage wordt gezien. Het geeft een vorm van erkenning, die we allemaal fijn vinden.

Wij als team hebben een mooie prestatie geleverd.
Wij hebben een fout gemaakt en zijn deze aan het herstellen.
Wij hebben ons budget ruimschoots behaald.

Sommige leidinggevenden zijn veel bezig met de eigen prestatie. Een goede leidinggevende praat over zijn team of afdeling in wij-vorm. Hij/zij ziet zichzelf als onderdeel van het team en niet als een onafhankelijk persoon die erboven staat. Het team is het belangrijkste en het is zijn of haar taak om het team beter te maken.

Ik ben trots om op deze afdeling te mogen werken.
Ik ben trots op de prestatie die de medewerkers leveren.
Jij mag trots zijn voor de manier waarop je het project hebt afgerond.

Sommige leidinggevende werken hun takenlijst af. Een goede leidinggevende komt niet naar het werk om taken uit te voeren, maar heeft zijn eigen gevoel verbonden aan het bedrijf en het team. Een goede leidinggevende ziet de bijzondere prestatie die een team levert en ervaart het als een voorrecht om het team te mogen begeleiden. Een goede leidinggevende is in contact met de medewerkers en kan genieten van de ontwikkeling van individuen.

Merk je als leidinggevende dat je soms erg veel gefocust bent op wat er mis gaat, het gevoel hebt dat jij de gaten moet dichtlopen en er niet altijd de voldoening uithaalt die je zou willen? Wil jij succesvoller en vooral effectiever worden? Met de training Effectief Leiderschap helpen we je met nieuwe inzichten makkelijker leidinggeven.

Deze training is anders dan je gewend bent, omdat we hier diep ingaan op gedrag. Welk gedrag zie je in je team? Wat zijn oorzaken van gedrag, wat beweegt mensen? Wat is het effect van jouw gedrag? We gebruiken geen saaie modellen en rollenspelen, maar we gaan op een leuke manier kijken hoe jij en je team op het volgende niveau kunnen functioneren.

Dit is de hoogst scorende leiderschapstraining van Nederland en dat is niet voor niets!

De zes niveaus van leiderschap

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief