Blog

6 manieren om een leider te zijn (ook al heb je niet die functie)

  • Marcel van Wiggen

Leiderschap wordt vaak verward met het hebben van een bepaalde functie, bijvoorbeeld manager, chef of leidinggevende. Maar leiderschap staat in de kern geheel los van een functietitel. Er zijn ontelbare voorbeelden van mensen die echte leiders zijn, maar niet de titel hebben. Helaas zijn er ook leidinggevenden, die geen leiderschap laten zien. Hoe herken je een leider?

Onderstaand de 6 gedragskenmerken die iedereen tot een leider maken:

Leiders laten zich zien

Leiders geven hun mening in de groep en stellen zaken ter discussie. Niet om kritiek te geven of anderen te corrigeren, want daar wordt niemand beter van. Echte leiders laten zich horen en komen met concrete initiatieven om zaken te verbeteren.

Leiders zijn enthousiast

Ze zijn geïnteresseerd en gepassioneerd over hun werk. Hun enthousiasme is aanstekelijk en besmet anderen. Doordat ze zo energiek met hun werk bezig zijn, worden hun intenties door anderen ook niet verkeerd beoordeeld. Ze zijn niet bezig met hun eigen ego, ze vinden hun werk gewoon zo leuk.

Leiders helpen anderen

Ze zijn gericht op het behalen van de bedrijfsresultaten en hebben gelijk ook oog voor anderen. Ze steken graag een helpende hand uit en bij crisis kun je altijd op ze rekenen. Ze nemen hun werk en de relaties die ze met collega’s hebben zeer serieus.

Leiders verbeteren continu

Ze zijn steeds aan het kijken hoe zaken sneller, beter of klantvriendelijker kunnen. Ze kijken ook regelmatig in de eigen spiegel, want echte verandering begint altijd bij onszelf. Echt leiders bouwen voort op het goede wat er al ligt. Doordat ze van het positieve uitgaan, creëren ze ook enthousiasme voor de verandering.

Leiders geven anderen het podium

Ze gunnen ieder zijn successen en zullen nooit te koop lopen met de bijdrage die ze zelf hebben geleverd. Echte leiders zijn niet bezig met hun ego, maar kunnen juist genieten als anderen steeds beter worden.

Leiders managen hun emoties

Mogelijk de belangrijkste eigenschap van een leider is dat hij zijn emoties kan managen. Dit betekent dat een echte leider zich niet laat verleiden tot klaagzang of bij de pakken neer gaat zitten als het even tegen zit. Een echte leider is positief ook al zijn de omstandigheden er niet naar. Want zeg nou zelf, wie zit er te wachten op een negatieve leider juist op het moment dat het niet lekker loopt.

Merk je zelf dat je beter wil worden in jouw leiderschapskwaliteiten? Kijk dan ook eens naar onze leiderschapstrainingen voor een overzicht van praktische trainingen voor het verbeteren van jouw leiderschapskwaliteiten.

De zes niveaus van leiderschap

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief