Blog

5 tips voor een 'beginnend' leidinggevende

  • Gerard Vriens

Vorige week was je een collega en nu ben je de leidinggevende. Jij kunt wel denken dat je nog dezelfde bent, maar je omgeving ervaart dat toch anders. Wat je zegt wordt op een andere schaal gewogen dan voorheen. Waar je de expert was in processen moet je daarnaast expert worden in menselijk gedrag. Hoe pak je dat nu aan?

  • Loslaten.

Daar waar jij de expert in was, zul je nu je expertise gaan overdragen aan anderen. Dat is voor velen wel een uitdaging. Jij kan het zelf sneller en uiteraard beter. Als je het zelf blijft doen dan groeit je team niet en krijg je het waarschijnlijk heel druk.

  • Energie

Je team is gebaat bij positieve energie. Medewerkers lezen veel af aan hoe de leidinggevende binnen komt lopen. Loop je met je schouders afgezakt of, nog erger, controleer je op wat er allemaal fout gaat dan vloeit de energie uit je team. Heb je daarentegen een positieve energieke houding dan zal deze energie overslaan op je team.

  • Complimenten

Wij zijn opgevoed in een cultuur van “doe maar gewoon, dan doen je gek genoeg “. Complimenten geven vinden we lastig en krijgen nog lastiger. Uiteindelijk voelen we ons toch goed als we een compliment krijgen (niet dat we dat laten merken, maar toch). Met complimenten geven voor wat goed gaat, bouw je iets op. Het voelt dan ook makkelijker als je een keer moet confronteren als het niet gaat zoals je zou willen. Er is meer balans.

  • Agendabeheer

Bij leidinggeven is de kans groot dat je agenda door anderen wordt volgepland. Wees alert. Voor je het weet ben je de leidinggevende die nooit aanwezig is. Plan een aantal blokken in je agenda die je gebruikt om over de afdeling te lopen en in contact te blijven met je team.

  • Coach

Zoek iemand binnen je organisatie waar je vertrouwen in hebt en vraag aan deze persoon of hij/zij periodiek een coachgesprek wil inplannen met jou. Je zult versteld staan van de bereidheid tot coachen. Daarnaast is het ook een mooi compliment voor je coach, dat jij hem/haar vraagt.

Zoals je ziet zijn er genoeg uitdagingen voor een leidinggevende. Leidinggeven is een leerproces waarbij je balans moet houden tussen de ontwikkeling van je team en je eigen ontwikkeling.

Wil jij als leidinggevende groeien en ontwikkelen? Wil jij weten hoe je beter je je eigen stijl kunt ontwikkelen? Hoe je enthousiaste teams creëert waarin iedereen zijn best doet? Verdiep je dan in de training Effectief Leiderschap of Meewerkend Leidinggeven. Deze trainingen zijn al jaren op rij bekroond als de beste Management trainingen van Nederland of download ons E-book.

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief