Blog

5 tips om elkaar ongezouten de waarheid te zeggen

  • Frits Galle

Zeggen wat we van elkaar vinden doen we niet zo vaak. En als we het al doen, dan zorgt het over het algemeen voor ongemakkelijke situaties. Zelfs het geven van een compliment vinden we lastig. Het is veel makkelijker om óver iemand te praten. Kortom, elkaars meningen delen is nog niet zo eenvoudig.

Toch is het belangrijk ervaringen met elkaar te delen. Het versterkt de onderlinge relaties en helpt de ander groeien. Als er voldoende vertrouwen is om feedback te geven, is de manier waarop je dit geeft van groot belang.

Hier 5 tips:

Spreek iemand aan op gedrag dat je zelf hebt waargenomen.
Wanneer je op basis van aannames of input van anderen in gesprek gaat, ontstaat vaak meteen discussie. Dat helpt dus niet bij jouw goede bedoelingen om de ander te helpen. Hou je dus bij de gedragingen die jij zelf hebt gezien.

Geef aan wat het effect is.
Soms hebben mensen niet door, dat wat ze doen of zeggen een bepaald effect heeft op hun omgeving. Doordat je iemand aanspreekt op wat jij zelf hebt gezien, kun je ook prima aangeven hoe jij het effect hiervan hebt ervaren. Iemand daar bewust van maken, kan erg verrassend maar ook waardevol zijn.

Laat de ander weten wat het met jou doet.
Je hebt zelf ook vaak een emotie bij wat iemand doet of zegt. Zeker als je het effect op de omgeving ziet. Je bent teleurgesteld, boos, verrast of blij. Laat dit de persoon weten. Vaak is dit voor hem of haar de beste reden om even naar je te luisteren.

Check of de ander het met je eens is.
Uiteraard is het jouw beeld wat het effect is van bepaald gedrag. Het is goed om even te controleren of de ander dat herkent. Het kan goed zijn dat de ander hier even wat tijd voor nodig heeft of het niet met je eens is. Geef hier ruimte voor en kom er anders op een later tijdstip op terug.

Wat zou anders of beter kunnen.
Als iemand het gedrag en het effect ervan herkent en jou begrijpt, kun je het echte gesprek met elkaar beginnen. Je kunt iemand helpen door ander gedrag bespreekbaar te maken en te kijken wat iemand nu echt wilde bereiken met zijn gedrag.

Wil je meer leren over gedrag van mensen en het op een natuurlijke manier beïnvloeden van het gedrag? Kijk dan eens naar onze training Meewerkend Leidinggeven.

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief