Blog

5 tips om de hectiek in elk bedrijf te vergroten!

 • Frits Galle

Door de goede economische situatie is het in veel organisaties erg dynamisch op dit moment. In welke organisatie je ook werkzaam bent, je hoeft je momenteel niet te vervelen. Er zijn meer dan genoeg uitdagingen. Leidinggevenden spelen een belangrijke rol in het begeleiden van alle veranderingen, maar soms lijkt het wel of ze onbewust de hectiek alleen maar groter willen maken.

Als harder trekken en duwen niet meer werkt om de hectiek te vergroten, dan hierbij een paar tips om het proces te versnellen.

 • Wees vooral onduidelijk in wat je verwacht

Duidelijkheid in wat er moet gebeuren en inzicht in de reden van de verandering, is wat mensen in beweging brengt. Dus zeker zo vaag mogelijk blijven!

 • Maak het vooral persoonlijk

Wanneer het dagelijkse patroon wordt doorbroken door nieuwe omstandigheden, ontstaat er altijd weerstand. Dit is een natuurlijke reactie voor iedereen die met veranderingen te maken heeft. Toon hier geen begrip voor en zie het vooral als gezeur!

 • Focus op wat er allemaal misgaat

Als er veel zaken tegelijk veranderen, gaat er altijd wel wat fout. Het geeft veel meer energie om ook te horen wat er al wel goed gaat, maar dat kan niet de bedoeling zijn. Absoluut niemand waarderen dus!

 • Focus zoveel mogelijk op de inhoud

Mensen zijn tot heel veel in staat, als je de juiste snaar kunt raken. Tijd besteden aan medewerkers en goede gesprekken voeren, levert dus heel veel op. In dynamische organisaties is daar geen tijd voor, want alles heeft vandaag prioriteit!

 • Wees onrustig

Op het moment dat een leidinggevende in de stress raakt, werkt dit besmettelijk. Een groep heeft er veel meer aan als de leidinggevende relaxt en gefocust is, maar dat gaat natuurlijk niet in alle hectiek. Doe onrustig en bouw de druk zoveel mogelijk op!

Wanneer je de groei in een organisatie succesvol wilt verzilveren, is het verstandig om bovenstaande natuurlijk 180 graden anders te doen, oftewel:

 • Duidelijk zijn in verwachtingen
 • Begripvol zijn voor de weerstand die medewerkers uiten
 • Complimenteren voor de zaken die goed gaan
 • Investeren in goede gesprekken met medewerkers
 • Rustig blijven en de focus houden

Ben jij een leidinggevende en wil jij leren hoe jij jezelf, de organisatie en haar mensen effectief en succesvol kunt laten groeien? Kijk dan eens naar onze training Effectief Leiderschap, Meewerkend Leidinggeven of de training Verandermanagement in de praktijk. Stuk voor stuk trainingen die boordevol tools zitten om jezelf en de organisatie te ontwikkelen naar het volgende niveau. Download ook het gratis Ebook Hoe organisaties effectief kunnen veranderen.

Hoe organisaties effectief kunnen veranderen

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief