Blog

3 vragen die leidinggevenden veel te weinig stellen!

  • Wim Meinderts

Als leidinggevende ben je druk met van alles. Aan de ene kant ben je de contact persoon naar andere afdelingen en aan de andere kant probeer je binnen je team alles zo goed mogelijk te regelen. Er is altijd wat te doen en als je echt wil, kun je 24 uur per dag aan de slag zijn. In de hectiek van de dag is het dan ook makkelijk om de echte kern uit het oog te verliezen. Om je hierbij te helpen kun je gebruik maken van 3 eenvoudige vragen.

Waarom doe IK dit?

Bij alles wat je doet is het van belang om je deze vraag te stellen. Waarom los JIJ dit probleem op? Waarom zit JIJ in deze vergadering? Waarom bespreek JIJ dit voorstel met de klant? Elke keer als jij deze zaken doet, word jij weer een stukje beter, heb jij weer meer ervaring. Maar hoe zit het met je team? Hoe kunnen je medewerkers groeien en leren? En is het wel echt nodig dat jij die problemen oplost? Hoe zou het zijn om je medewerkers een kans te geven om ook deze ervaringen op te doen? Hoe zou het zijn als je medewerkers eerst zelf problemen laat oplossen?

Leidinggeven gaat niet om JOU, maar om het team. Het is je taak om je team elke keer beter te maken, zodat je bij je vertrek een beter team achterlaat dan je aantrof. Teamleden worden alleen beter als JIJ als leidinggevende leert loslaten.

Waarom zouden medewerkers MIJ volgen?

Een simpele vraag, maar zelden hebben leidinggevende hier een goed antwoord op. Waarom zouden je medewerkers jouw ideeën volgen? Waarom zouden medewerkers die nieuwe afspraken volgen? Regelmatig is het antwoord: ‘omdat wij als leiding dat zo afspreken’ of nog duidelijker ‘omdat ik de baas ben’. Dit zijn hele ouderwetse gedachten, want zo werkt het allang niet meer. Medewerkers volgen de leiding niet, omdat ze de leiding hebben. Medewerkers volgen leidinggevenden die ze vertrouwen, die hen inspireren, die hen begrijpen en er voor hen zijn.

Waarom ben IK leidinggevende?

Dit wordt ervaren als een moeilijke vraag. Het antwoord: “omdat ik hier goed in ben” is namelijk niet erg logisch. Dan had je beter een goede specialist kunnen worden. Of het antwoord: “anders kon ik niet verder groeien”, is ook niet erg inspirerend. Waarom ben je leidinggevende? Wat ben jij aan het creëren? Wat is jouw nalatenschap voor de afdeling? Een duidelijk antwoord op deze vraag, zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om iedere dag de juiste keuzes te maken.

Ben je geïnteresseerd in leiderschap en het ontdekken van jouw antwoorden op deze vragen? Kijk dan ook eens rond op onze website voor meer leiderschapstrainingen, team ontwikkeling trainingen of persoonlijke ontwikkeling trainingen.

De zes niveaus van leiderschap

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief