Ik ben een behulpzame egoïst!

  • Kristel Lochten

Zo dat is eruit, ik heb het opgeschreven en het staat nu online. De lezers die mij wat beter kennen hoor ik denken ‘Huh?! Jij, Kristel? Egoïstisch?’. Ik moet toegeven dat ik het niet leuk vond om te horen en het dan ook stellig heb ontkend dat dit zo zou zijn.

Al zo lang als dat ik weet richt ik mij op het helpen van anderen en heb ik de drang om te zorgen dat andere mensen zich beter voelen. Zo wil ik:  

  • anderen een genoegen doen  
  • de ander op zijn gemak stellen  
  • het de ander naar zijn zin maken  
  • harmonie bewaren.   

Kortom, ik geef meer om een ander dan om mijzelf. Dit klinkt totaal niet egoïstisch toch?  

Maar het is wel de waarheid.  

Ik heb het gevoel dat ik zelf altijd sterk moet zijn en ik voel me voor veel zaken verantwoordelijk. En daarom vind ik dat ik veel, zo niet alles, het beste alleen kan doen. ‘Even doorzetten Kristel’ denk ik dan en kwetsbaarheid tonen komt niet in me op. De druk die ik mezelf opleg is immens groot en dat is ongezond. Als de kinderen ’s avonds op bed liggen werk ik nog even door en run ik het huishouden. Hulp aanvaarden van manlief? Nee. Zelf om hulp vragen dan? Dat al helemaal niet. Want ik hoef geen hulp te ontvangen, dat is niet nodig want ik kan het zelf.  

En, zeg nou eens eerlijk: dat is toch behoorlijk egoïstisch? Zeker voor iemand die zeer (en soms ook ongevraagd) behulpzaam is. Ik gun het een ander niet om voor mij te zorgen en mezelf niet om die zorg te ontvangen.  

 

Door de jaren heen word je heel goed in het maskeren van je vermeende ik-ben-niet-oké-programmering.

 

Je gedrag komt ergens vandaan 

Bovenstaand gedrag is ontstaan in mijn vroege kinderjaren. Onbewust en vaak goed bedoeld word je door ouders en/of opvoeders gecorrigeerd in je spontane gedrag wat je als kind vertoont. Je beschikt op deze leeftijd nog niet over relativeringsvermogen en beslist op enig moment dat deze correctie op jou slaat. Je gaat bedenken dat je maar beter kunt luisteren en gehoorzamen anders ben je niet-oké voor je ouders/opvoeders. En dat voelt ook niet-oké. Door de jaren heen word je heel goed in het maskeren van je vermeende ik-ben-niet-oké-programmering. Je gaat jezelf aanpassen en in mijn geval volledig wegcijferen en heel goed willen presteren.  

Drivers kunnen je meer inzichten geven in hoe jouw programmering is ontstaan. 

Wat zijn drivers?  

De Transactionele Analyse (TA) is een psychologische theorie die zich voornamelijk richt op de communicatie tussen mensen. Eén van de concepten binnen de TA zijn de zogenoemde drivers. Het zijn boodschappen die je als kind meekrijgt van ouders en/of opvoeders en als disfunctionele ‘probleemoplossingsstrategie’ opneemt tijdens de kindertijd. We activeren deze strategie wanneer we worden uitgedaagd om ons ‘basis-oké-zijn’ in evenwicht te herstellen. Er zit dan vaak een boodschap van ‘moeten’ in, dit om liefde of bestaansrecht te verdienen. 

Een driver kan zowel een positief als negatief effect hebben op iemands leven. Drivers brengen je ergens naartoe, naar de toekomst of naar een prestatie, maar ook ergens vandaan: van innerlijke rust.  

Welke 5 drivers zijn er? 

1. Wees perfect 

2. Wees sterk 

3. Maak voort 

4. Doe anderen een genoegen 

5. Doe je best 

Drivers voor je laten werken  

Vaak heb je één of twee ‘dominante’ drivers. In mijn geval waren het er zelfs drie! Doe anderen een genoegen en wees sterk heb je vast al herkend. Alsof dat nog niet genoeg stress opleverde, deed ik er nog een schepje bovenop door ook wees perfect na te streven.  

Ik zeg bewust ‘waren’, want het gaat mij steeds beter af om op veel effectievere manieren mijzelf oké te voelen en me niet meer op te laten jagen door mijn drivers.  

Eerst dacht ik dat ik oké was als:  

  1. ik alleen verantwoordelijk was voor het huishouden
  2. ik de zorg voor de kids op me nam
  3. ik het iedereen naar de zin zou maken 
  4. als ik mijn man niet teveel tot last ben 

Tegenwoordig vraag en aanvaard ik mijn man zijn adviezen, en daar voel ik mij veel beter bij! Want hoe egoïstisch en ondermijnend is het richting mijn man om te denken dat ik voor iedereen MOET zorgen terwijl hij juist voor mij en de kids WIL zorgen?

  

Het gaat mij steeds beter af om me niet meer op te laten jagen door mijn drivers.   

 

Het inzicht dat het best egoïstisch is om geen hulp te ontvangen terwijl je jezelf volledig wegcijfert voor anderen was een eyeopener. Natuurlijk zorg ik nog steeds voor anderen en maak ik taken af. Dankzij mijn drivers heb ik kwaliteiten ontwikkeld zoals behulpzaam, sociaal, empathisch, zelfstandig en verantwoordelijk. Ik laat ze alleen voor mij werken.  

En egoïstisch?  Ja, die laat ik ook voor mij werken; door mijzelf tegenwoordig op de 1e plaats te zetten! 

Wil je inzichten krijgen in jouw drivers en gedragspatronen veranderen? Kijk dan eens naar onze persoonlijke ontwikkeling trainingen en coachingstrajecten. Of neem vrijblijvend contact met ons op!

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief