Hoe we steeds vaker plezier met geluk verwarren

  • Marcel van Wiggen

Steeds meer mensen verwarren plezier met geluk. Ze zijn ervan overtuigd dat een leven vol feestjes, etentjes, reizen en andere bijzondere momenten ervoor zorgen dat ze gelukkig worden. Er is overigens helemaal niets mis mee met een leven vol plezier, maar geluk komt net anders tot stand.

De bekende Amerikaanse geluksprofessor Martin Seligman beschreef het treffend: Geluk kun je niet bestellen. Plezier wel; je hoeft alleen maar je zintuigen achterna te gaan. 

Plezier door prikkels van buiten

Plezier ervaren we door prikkels van buiten. Een heerlijk etentje, dat mooie feestje met vrienden, die avontuurlijke reis of die spannende escape-room die we net op tijd oplossen. Het gevoel van plezier komt tot stand door het hormoon dopamine. Het is een fijn gevoel, maar vervaagt snel. Om de volgende keer evenveel plezier te ervaren, is vaak een nog grotere prikkel nodig. De feestjes worden groter, de reizen worden nog avontuurlijker. Ons verlangen naar plezier wordt daardoor steeds lastiger om in te vullen.

De duurzaamheid van geluk

Geluk is een veel duurzamer gevoel. Geluk komt geheel van binnen. Het fijne geluksgevoel komt door de hormonen serotonine en oxytocine. Geluk komt vanuit een diep besef. Een manier van denken, waarbij je je focust op wat er is. Geluk ervaar je als je tevreden bent met jezelf, als je dankbaar bent voor de mensen om je heen of als je de schoonheid van het leven echt laat binnenkomen. Geluk kun je voelen terwijl je niets zit te doen op de bank en ondertussen naar je dierbaren kijkt.

Ontwikkel jezelf tot gelukkig persoon

Geluk is echter niet makkelijk te verkopen, vandaar dat bedrijven ons in reclames de hele dag plezier aansmeren. Als je dit drinkt dan voel je plezier. Als je deze kleding draagt dan ga je smilen. Als je dit pretpark bezoekt dan voel je de magie.

Helemaal niets mis mee met veel plezier, als je ook maar vaak genoeg de tijd neemt om geluk te ervaren!

Heb jij moeite om hiervoor de rust te vinden of zijn er bepaalde gedachten of gedragingen die jou flink bezig houden? Verdiep je dan nu in de training Persoonlijke Effectiviteit of training Persoonlijk Leiderschap zodat je op korte termijn een grote stap maakt. Of neem vrijblijvend contact op.

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief