Druk, druk, druk.... (2 methodes voor verlichting)

  • Anniek Stoutjesdijk

We hebben het steeds vaker druk en ook de omgeving stelt steeds meer eisen aan ons. Maar hoe zorg je dat het voor jezelf behapbaar blijft en dat je wel goed in je energie blijft? Twee hulpmiddelen die je op weg kunnen helpen, de bekende Eisenhowermethode en de door ons beproefde SUL-methode.

De Eisenhowermatrix

De Eisenhowermatrix is een simpele methode om openstaande taken en klussen in categorieën in te delen. De methode is genoemd naar de Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower. Hij deed de gevleugelde uitspraak: "Ik heb twee soorten problemen: dringende en belangrijke. De dringende zijn niet belangrijk en de belangrijke nooit dringend"

Door jezelf steeds de volgende 2 vragen te stellen, krijg je een beter beeld van waar je je echt druk om moet maken en wat best minder aandacht mag hebben:

  • Is deze taak belangrijk?
  • Is deze taak dringend?

Op basis van deze vragen krijg je 4 opties:

Het is niet belangrijk en niet dringend: schrap de taak van je lijst!

Het is belangrijk, maar niet dringend: plan het in in je agenda. Reserveer voldoende tijd, zodat je niet onnodig onder druk komt.

Het is niet belangrijk, maar wel dringend: kijk om je heen en zoek de collega waarvan je weet dat die nog ruimte heeft. Bijvoorbeeld de collega die het wel lukt om altijd op tijd naar huis te gaan of die regelmatig ruime pauzes neemt. Vraag de collega dit punt op te pakken, zodat jij meer rust krijgt.

Het is belangrijk en dringend: pak het direct zelf op.

De Eisenhowermethode is simpel en effectief. Gebruik hem zo vaak je kunt!

Of maak gebruik van de SUL methode

Soms heb je echter ook taken die dan misschien wel belangrijk en/of dringend zijn, maar je krijgt er gewoon geen energie van. Elke keer moet je je ertoe zeten. Het kost moeite om te starten en er is een zucht van opluchting als je er mee klaar bent.

Voor die momenten adviseren wij onze eigen SUL-methode:

Stoppen: kijk of je er gewoon mee kunt stoppen. 

Wat gebeurt er als je dat rapport eens een keer niet opstuurt of de was gewoon laat liggen? Misschien kraait er geen haan meer naar of neemt iemand zelf het initiatief om aan de slag te gaan? Test welke mogelijkheden er zijn in plaats van zelf steeds energie te verliezen.

Uitbesteden: kijk of je het werk kunt uitbesteden.

Het is moeilijk voor te stellen, maar er zijn mensen die het leuk vinden om dat rapport elke maand op te maken of die het voldoening geeft als ze de strijk hebben gedaan. Wie kun je blij maken met jouw vervelende taak? Of misschien zijn er hulpmiddelen op de markt, die jou het werk uit handen nemen? Sinds een aantal jaren wordt er bijvoorbeeld gestofzuigd in mijn huis door een robot. Lekker makkelijk en de robot schijnt er geen last van te hebben :)

Leuk maken: kijk hoe je de taak leuker kunt maken.

Als het dan echt niet gestopt kan worden en je kunt niemand vinden (betaald/onbetaald) die de taak voor je kan doen, dan moet je creatief worden. Hoe ga je het leuker maken voor jezelf? Onder het strijken hippe muziek aan of funniest home videos? Wat kun je doen om energie toe te voegen?

Als je op deze manier naar je 'vervelende' taken leert kijken, wordt het al snel een stuk leuker. Het is zelfs vaak mogelijk om er gewoon mee te stoppen of het uit te besteden. 

Ga jij aan de slag met persoonlijke ontwikkeling?

Wil jij aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling en meer tips? Dan is een van onze training persoonlijke ontwikkeling dé basis die jou verder helpt op professioneel gebied. Of laat je inspireren door onze gratis E-Books?

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief