Coachend leiderschap en de juiste toepassing ervan

  • Frits Galle

Als leidinggevende weet je als geen ander hoe belangrijk jouw rol is bij de ontwikkeling van je medewerkers en team om samen de gewenste resultaten te behalen. Wil je alles uit jouw rol als leidinggevende halen? Wil jij het maximale uit je medewerkers en je team halen?  Met coachend leiderschap kan dat.

Wat is coachend leidinggeven?

In de rol als leidinggevende speel je een cruciale rol bij het ontwikkelen van je team. Met coachend leiderschap creëer je succesvolle teams. Je luistert actief naar je team en je helpt hen om zich verder te ontwikkelen. Jouw stijl van leiderschap beïnvloedt het succes van jouw divisie, afdeling of managementteam.

De ontwikkeling van de medewerkers staan te allen tijde centraal. Onderzoek toont aan dat het potentieel van de medewerkers meer wordt benut wanneer er sprake is van coachend leiderschap waarbij een lerend team wordt ontwikkeld. Dit doe je door middel van feedback, begeleiding en het aanbieden van middelen en hulpmiddelen om te leren en te groeien.

Coachend leidinggeven helpt jouw leiderschap verder te ontwikkelen naar een hoger niveau en meer energie in jouw team te brengen. Want hoe beter de energie in teams, hoe beter de resultaten binnen het team. Wil je dit ontwikkelen binnen jouw organisatie? Misschien is onze training Coachend leiderschap dan wel hetgeen jij zoekt!

Wat zijn kenmerken van coachend leiderschap?

Bij coachend leiderschap staat leren en groeien centraal. Als leidinggevende streef je ernaar om je team te helpen met het behalen van hun doelen en het bereiken van het hoogst haalbare resultaat. Je luistert actief en geeft aandacht aan de behoeften en de zorgen van je team. Maar naast dat je zorgt voor een luisterend oor, geef je door middel van coachend leiderschap ook feedback op een constructieve manier. Deze feedback zorgt ervoor dat je medewerkers zichzelf nog verder kunnen ontwikkelen.

Wanneer iets niet lekker loopt, ga je het gesprek met ze aan en zorg je voor transparante communicatie. Maar ook het begeleiden van je medewerkers en het aanbieden van hulpmiddelen om te leren én te groeien hoort hierbij. Jij zorgt voor vertrouwen bij je team en toont empathie en begrip voor hun behoeften en zorgen. Maar het allerbelangrijkste bij coachend leiderschap is dat je ze motiveert. Zo verbeter je de samenwerking én bouw je een sterk team.

Waarom werkt een coachend leiderschapsstijl goed binnen uiteenlopende organisaties?

Coachend leiderschap kan veel effectieve effecten hebben binnen een organisatie. Door middel van coachend leiderschap krijgen medewerkers meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid, wat kan leiden tot grotere betrokkenheid en productiviteit. Maar het creëert ook een open en respectvolle werkomgeving.

Jouw medewerkers zullen zich met een coachende leiderschapsstijl meer gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Daarnaast leidt coachend leiderschap tot betere oplossingen voor problemen en meer innovatie. Medewerkers willen betrokken zijn bij het proces en hiervoor meer ruimte krijgen om hun eigen ideeën te ontwikkelen.

Wanneer de sfeer in een organisatie goed is en wanneer medewerkers meer ruimte krijgen om te leren en te groeien, kan coachend leiderschap helpen om het verloop te verminderen. Medewerkers die zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen zullen minder geneigd zijn om het bedrijf te verlaten.

De valkuilen bij een coachende manier van leidinggeven

Bij leidinggeven kunnen enkele valkuilen ontstaan. Een valkuil als leidinggevende kan zijn dat je gaat voorschrijven wat je medewerkers wel en wat ze juist niet moeten doen. Je team krijgt zo minder de kans om zelfstandigheid te ontwikkelen, te leren en hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Het is juist belangrijk dat ze zelf leren en hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Laat medewerkers zelf nadenken over wat zij het beste kunnen doen en voer hierover een gesprek. Maar ook té kritisch zijn, kan een valkuil zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je medewerkers bang zijn om fouten te maken. Hier kunnen de sfeer, het gevoel van veiligheid en de prestaties onder gaan lijden. Zorg daarom voor een feedback rijke omgeving. Alleen dan breng je het team door middel van optimale coaching naar een hoger niveau. 

Wat zijn de voordelen en nadelen van coachend leiderschap?

Coachend leiderschap heeft positieve effecten binnen een bedrijf. Medewerkers hebben een grotere betrokkenheid bij de organisatie en zullen ook productiever zijn. Maar coachend leiderschap zal ook zorgen voor vermindering van werkdruk voor jou als leidinggevende en het helpt je om beter te luisteren en te communiceren. Ook ontwikkel je nieuwe vaardigheden, zoals het geven van feedback en het begeleiden van medewerkers.

Coachend leiderschap kent ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden. Coachend leidinggeven vraag om veel individuele aandacht en het kan tijdrovend zijn. Maar daarnaast kunnen sommige medewerkers moeite hebben met het aanvaarden van verantwoordelijkheid en het nemen van beslissingen, vooral als ze deze aanpak niet gewend zijn.

Coachend leiderschap kan soms lastig zijn voor leiders die gewend zijn om meer autoritair te leiden, omdat het vereist dat ze meer vertrouwen hebben in hun medewerkers en hun eigen macht en controle moeten loslaten. Wanneer je hier rekening mee houdt, zul je al snel de positieve effecten van coachend leiderschap zien.

Je coachend leiderschap skills verbeteren? Bekijk de training Coachend Leiderschap van Per4mance!

Wil jij alles uit je rol als leidinggevende halen en je coachend leiderschap skills verbeteren? Dan is de Coachend Leiderschap training van Per4mance precies wat je zoekt. Deze training bestaat uit drie leuke trainingsdagen inclusief avondprogramma met voldoende ruimte voor persoonlijke coaching. Zie jij deze training wel zitten, meld je direct aan! Vragen over onze training of over coachend leiderschap in het algemeen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

De zes niveaus van leiderschap

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief