blog

Wat leiders kunnen leren van de eerste maanden van Donald Trump?

Op vrijdag 20 januari 2017 werd Donald Trump ingezworen als president van de Verenigde Staten. Volledig onverwachts won hij het presidentschap via het kiesmannen systeem en werd hij de leider van de vrije wereld. Welke leiderschapslessen kunnen we trekken uit de eerste maanden?

Wat leiders kunnen leren van de eerste maanden van Donald Trump
  • Iedere leiderschapsstijl heeft zijn grenzen

Donald Trump zijn leiderschapsstijl heeft tot veel succes geleid binnen zijn Trump organisatie. Hij heeft een groot internationaal bedrijf opgebouwd dat hem geen windeieren heeft gelegd. In zijn eigen bedrijf was hij gewend om alles te bepalen, duidelijk te zijn naar zijn medewerkers en snelle beslissingen te nemen. Deze vorm van leiderschap heeft als gevolg dat de leider alles bepalend wordt en bijvoorbeeld ook niet op vakantie kan, zonder laptop of mobiele telefoon. Het succes van de organisatie, is namelijk rechtstreeks het succes van de leider. Deze stijl van leiderschap (niveau 1 noemen wij dat in trainingen) is echter niet succesvol in alle omgevingen. In de rol van president van Amerika zal Trump veel meer verbindingen moeten leggen tussen partijen, steunen en vertrouwen op anderen die de expertise hebben en anderen meekrijgen in zijn beslissingen.

Je leiderschapsstijl moet dus veel minder afhangen van jouw persoonlijke voorkeur of karakter. Je leiderschapsstijl moet afhankelijk zijn van de behoefte van je organisatie en je team. Wat heeft het team nodig om te kunnen groeien? Welke leiderschapsstijl past bij mijn huidige rol?

  • Leiderschap gaat niet om ego

Kenmerkend voor een niveau 1 leider is de behoefte om gezien te worden als krachtig en succesvol. Hoe nadrukkelijker een leider zijn stem laat horen, hoe meer daar de behoefte aan controle en grip achter zit. Donald Trump maakte dit karakteriserend duidelijk door direct na zijn inhuldiging een discussie te starten dat er toch echt meer toeschouwers waren bij zijn inhuldiging dan die bij zijn voorganger. Deze drang om te winnen heeft hem veel gebracht tijdens zijn carrière, maar past minder bij zijn nieuwe rol. Zijn huidige functie vraagt namelijk om een leider die in staat is om mensen te motiveren en te inspireren. Een leider die werkt voor de mensen in plaats voor zichzelf.

Als leidinggevende wordt je pas inspirerend op het moment dat je niet langer meer met jezelf bezig bent. Op het moment dat het niet meer om jou draait, maar om de toekomst van de organisatie, de ontwikkeling van het team en de ontwikkeling van de medewerkers. Je ego moet dus thuis blijven!

  • Veranderingen vragen om gedegen voorbereiding

Het is makkelijk om je soms van afstand te verbazen over de beslissingen en strategieën die anderen hanteren bij het leiden van een organisatie. Voor je het weet denk je ‘wacht maar, als ik de kans krijg, dan gaat het wel anders lopen!’. Eenmaal in de positie blijkt er vaak veel meer achter te zitten en spelen veel meer variabelen een rol. Zo kwam Donald Trump er al snel achter dat het invoeren van een ‘travel ban’ toch minder simpel is en het even snel veranderen van de gezondheidszorg al helemaal een onbegonnen taak is.

Aan de oppervlakte lijken oplossingen snel ingevoerd te kunnen worden, maar grote veranderingen vragen altijd om een gedegen voorbereiding. Wie worden er allemaal geraakt door de verandering? Hoe gaan we om met de weerstand? Welke communicatiestappen zijn noodzakelijk? Hoe nemen we iedereen mee over de streep? Allemaal vragen die je vooraf dient in te vullen, zodat je voorbereid van start gaat.

  • Woorden & emoties hebben consequenties

Het woordgebruik en de emoties van degenen die de leiding hebben worden zeer nauwkeurig gevolgd. Toehoorders toetsen of wat je zegt ook consistent is met al je eerdere uitspraken. Vorig jaar zei hij dit en dit jaar zegt hij weer iets anders? Waait hij met alle winden mee of staat hij hier zelf echt achter? Ook emoties spelen een grote rol bij de communicatie. Staat de leider zelf achter de strategie? Straalt hij geloof uit? Heeft hij er zelf zin in? In zijn nieuwe rol als President kwam Donald Trump hier al snel achter toen hij werd geconfronteerd met zijn oude opmerkingen en tweets over Syrië. ‘We hebben daar niets te zoeken als VS’, zei hij vorig jaar meerdere malen. Of toen hij los ging in zijn emoties tijdens een persconferentie in het Witte Huis, waardoor een deel van het Amerikaanse publiek hem als te emotioneel en onvoorspelbaar ging zien.

Leiderschap gaat veel minder over het managen van anderen, maar leiderschap gaat met name over het managen van jezelf! Hoe zorg jij dat je rust uitstraalt op het moment dat het onrustig is in je afdeling? Hoe zorg jij dat je rust uitstraalt op het moment dat het spannend en zwaar is? Hoe zorg jij dat je consistent bent?

  • Maak contact & wees authentiek

Ondanks de vele kritieken die Donald Trump in de media te verduren heeft gehad, waren er meer dan 60 miljoen Amerikanen die op 7 november op hem hebben gestemd. Deze mensen wisten op wie ze stemden, want hoe je het ook wendt of keert, Donald Trump heeft zich tijdens de campagne niet anders voorgedaan dan nu in zijn rol als president. Hij is met momenten recht voor zijn raap, ongemakkelijk in zijn uitingen, ongeduldig en onvoorspelbaar. Maar dat was hij ook al lang voordat hij zich verkiesbaar stelde. Op een of andere manier slaagde hij erin om goed aan te voelen wat er speelt en waar er behoefte aan is. Daarnaast maakt hij goed contact met zijn volgers. Via twitter weten ze direct wat zijn mening is en zijn grote aantal campagne evenementen liet zien dat zelfs de kleinste gehuchten en staten er voor hem toe doen. In de ogen van zijn kiezers was hij degene die het best hun gevoel onder woorden kon brengen en hen het gevoel gaf dat ze mee tellen. En zijn stijl was misschien anders, maar hij was wel echt.

Leiderschap gaat om het aanvoelen van de behoefte in je team en contact maken. Het is zaak dat iedere medewerker zich gezien en erkend voelt en zich geen nummer voelt. Daarnaast is het belangrijk om vanuit je eigen overtuiging en stijl te werken. Medewerkers hebben het heel snel door als jij je anders voordoet dan je bent, omdat je weer een training hebt gevolgd. Geef leiding vanuit je hart, vanuit je passie.

Uiteindelijk is het belangrijk om naar onszelf te kijken. Wie ben jij en waar ben jij goed in? Wat kun jij verder ontwikkelen? Wat moet daar voor gebeuren? Wil je als leider een hoger niveau bereiken, kijk dan eens rond op onze website. Of sta jij aan de vooravond van een groot veranderproces? Bereid je dan gedegen voor!

GRATIS Ebook

Schrijf je in voor de PER4MANCE updates en ontvang het gratis Ebook 'Leidinggeven en feedback geven: het kan ook makkelijker!'.

dit veld niet invullen s.v.p.

Over de schrijver

Marcel van Wiggen

Marcel van Wiggen

Trainer / Coach / Adviseur / Managing partner / Schrijver

Ik ben Marcel van Wiggen, geboren in 1971, getrouwd en vader van Luke en Nick. Mijn motto is 'Haal er alles uit wat er in zit'. Ik ben geïnteresseerd in alles wat mensen inspireert, motiveert en belemmert.