blog

Wat kun jij leren van de eerste maanden van Donald Trump?

Op vrijdag 20 januari werd Donald Trump volledig onverwachts de president van de Verenigde Staten. Sindsdien worden we bijna dagelijks geïnformeerd door het avondjournaal wat er nu weer gaande is in het Witte Huis. Voor velen is dit een ver van mijn bed show, maar uiteindelijk kunnen we hier ook onze lessen uit trekken!

Wat kun jij leren van de eerste maanden van Donald Trump

Wat kun jij leren van de eerste maanden van Donald Trump?

  • Roepen vanaf de zijlijn is makkelijk!

Donald Trump en zijn aanhangers hebben een duidelijk beeld van wat er schort aan de Verenigde Staten. Het gezondheidssysteem van Obama is een drama en moet totaal anders. De immigratie wetten deugen niet en de concurrentie vanuit andere landen is oneerlijk. Heel snel worden er conclusies getrokken en wordt Obama als incapabel afgeschilderd. In de VS gebeurt dit vrij ongenuanceerd, maar op een subtielere manier zie je dit ook terug op de Nederlandse TV. Zonder kennis van zaken wordt het huidige beleid belachelijk gemaakt en worden beleidsbepalers afgeschilderd als incompetent. Hetzelfde zie je regelmatig in de bedrijfskantine op het werk, waar medewerkers de laatste beslissing van het management belachelijk maken. Helaas is het vaak zo dat meer inzicht en informatie tot meer begrip leidt. Zo kwam Trump heel snel tot de conclusie dat het gezondheidssysteem toch best complex is. En dat de situatie met Noord Korea na een korte uitleg van de president van China toch anders in elkaar zat dan gedacht.

Wij zouden er allemaal goed aan doen om minder snel te oordelen over anderen en hun ideeën!

Te vaak gaan wij er vanuit dat de ander zit te prutsen, maar die ander is vaak net zoals wij. Als je ervan uit gaat dat iedereen zijn best doet, wordt de samenwerking en communicatie met anderen een stuk eenvoudiger.

  • Negatieve emoties zijn een slechte raadgever!

In totaal stemden meer dan 60 miljoen Amerikanen op Donald Trump en zijn slogan ‘Make America Great Again’. Opvallend is dat een groot deel van deze 60 miljoen Amerikanen een verdraaid beeld heeft van de werkelijkheid. Zo denken zijn kiezers dat Obama de grenzen heeft open gezet, terwijl er nog nooit zoveel mensen onder een president het land zijn uitgezet en dat de werkloosheid nog nooit zo hoog is geweest, wat eveneens niet het geval is. Hoe kan het zijn dat mensen zo’n eigen beeld hebben van de werkelijkheid? De commerciele media heeft, om kijkers te trekken, al jarenlang de gewoonte om het negatieve nieuws extra uit te vergroten. Door de uitvergroting blijven de kijkers namelijk aan de buis gekluisterd. Het nadeel hiervan is dat niet iedereen dit meer in perspectief kan plaatsen. Neem veiligheid, het gevoel is dat terrorisme nog nooit zo hoog is geweest. Maar is dat zo? Het is niet meer zo veilig geweest in Europa sinds de jaren 70, maar dat is niet het gevoel dat overheerst. Hans en Ola Rosling maken ook duidelijk in deze TED talk hoe onze perceptie flink afwijkt van de werkelijkheid.

Wij zouden er allemaal goed aan doen om bewuster om te gaan met de informatie die we tot ons nemen. Ons primaire brein is verslaafd aan risico’s en rampen, maar er gebeuren ook dagelijks positieve dingen.

  • Waar je je tegen verzet, wordt groter!

Als reactie op zijn onorthodoxe manier van communiceren, zijn de media ruim een jaar voor de verkiezingen gestart met het uitvergroten van de misstappen van Donald Trump. Ondanks het feit dat er veel negatiefs te melden viel, werd zijn populariteit echter niet minder. Sterker nog, op een gegeven moment is berekend dat Donald Trump voor miljarden aan gratis reclame heeft gekregen, omdat veel zenders maar aandacht aan hem bleven besteden. Op dezelfde manier gebeurt dit ook in ons leven. De zaken waar we ons tegen verzetten, worden regelmatig in ons hoofd afgespeeld en worden daardoor steeds groter. De “irritante buren” worden steeds irritanter en de “lastige baas” wordt steeds incompetenter.

Wij zouden er allemaal goed aan doen om veel meer bezig te zijn met wat we WEL willen in plaats van wat we NIET willen.

Door te focussen op wat je wil, creëer je energie en hoop om dit te bereiken. Blijf je tegen jezelf zeggen dat je nu NIET aan een roze olifant mag denken, dan denk je voorlopig aan een roze olifant.

Ben jij iemand die toch wel snel oordeelt en veroordeelt? Dat je je laat leiden door negatieve emoties en het nieuws, waardoor je niet effectief bent? Dat jij je blijft verzetten tegen bepaalde zaken en daardoor blijft vasthouden aan negatieve gedachten? Lees dan het boek JEZELF de BAAS en neem de REGIE van je leven.

Wil je direct een grote stap maken? Is het nu echt tijd om het eens anders te gaan doen? Verdiep je dan eens in onze training Persoonlijke Effectiviteit. Lees ook de referenties en laat je overtuigen. Drie dagen investeren in jezelf, maakt een wereld van verschil!

GRATIS Ebook

Schrijf je in voor de PER4MANCE updates en ontvang per direct het gratis Ebook 'Hoe krijg je grip op je gedachten'.

dit veld niet invullen s.v.p.

Over de schrijver

Marcel van Wiggen

Marcel van Wiggen

Trainer / Coach / Adviseur / Managing partner / Schrijver

Ik ben Marcel van Wiggen, geboren in 1971, getrouwd en vader van Luke en Nick. Mijn motto is 'Haal er alles uit wat er in zit'. Ik ben geïnteresseerd in alles wat mensen inspireert, motiveert en belemmert.