blog

Waarom valt het kwartje nog niet?

Als er een vliegtuig omlaag komt, zijn er direct mensen die niet meer vliegen. Na een terroristische aanslag in Frankrijk zijn er veel mensen in Nederland die een lange tijd in angst leven. Dit zijn allemaal irreële angsten, omdat de kans kleiner is dan bijvoorbeeld een ongeluk in het verkeer. En dan komt er een virus langs met een echt risico en dan gaan soms dezelfde mensen nog naar een vol strand. Hoe kan dat?

Waarom valt het kwartje nog niet.png

Er zijn vijf redenen waarom we hier anders op reageren:

  • Het gaat te langzaam, is niet zichtbaar en te complex.

Het virus kruipt op en dit gaat in het begin heel langzaam en is niet zichtbaar. Ons reptielen brein is bedoeld geweest voor het waarnemen van snelle veranderingen. Een dier dat plots in ons linkeroog hoek voorbij schiet wordt direct waargenomen. Dan zijn we wel alert. We hebben er letterlijk geen beeld bij en daardoor maakt het ook veel minder indruk. Daarnaast is het voor ons als gewone mensen veel te complex. Zelfs de laatste biologie les is vaak al lang geleden. Het is dus gewoon te moeilijk om echt een goed beeld te krijgen.

  • Voor elke mening is bewijs

Omdat het zo complex is en we het niet kunnen zien, moeten we vertrouwen op de wetenschappers en de politiek. Helaas is dat vertrouwen de afgelopen jaren flink gedaald. Door de komst van internet en de hoeveelheid beschikbare informatie is er voor elk standpunt een bewijs te vinden. Er is zelfs een groep mensen die zeggen bewijs te hebben dat de wereld plat is. Zo is er nu ook een groep die zegt dat dit gewoon een HOAX is. Er is ook voor elke mening genoeg ‘informatie’ te vinden die dit onderbouwt. Welke mening je ook hebt, je kunt altijd ergens je gelijk krijgen.

  • We hebben elkaar niet meer zoveel nodig

We zitten nu in een situatie dat het gezamenlijke belang belangrijker moet zijn dan het eigen belang. Dat kinderen thuis blijven en niet in grote groepen gaan spelen, terwijl zij eigenlijk het minste risico hebben. Dat jij je huis niet uitkomt, terwijl je misschien wel fit en sterk bent. Vroeger toen we in kleine groepen leefden en we dagelijks ervaarden dat we elkaar nodig hadden, zou dit makkelijker zijn geweest. We leven nu in een tijd dat we elkaar steeds minder nodig hebben om te overleven, waardoor we individualistisch zijn geworden.

  • Veranderen is lastig

Ons brein en gedrag volgt vaste patronen die erg star kunnen zijn. Dus ook al wil je je gedrag echt aanpassen, dan kom je tot de ontdekking dat dat helemaal niet zo makkelijk is. Voor je het weet geef je iemand toch een schouderklop of een hand, of sta je veel te dicht bij omdat je een goed gesprek hebt. Onze vaste patronen geven ons normaal gesproken houvast, maar kunnen ons nu flink dwarszitten.

  • Wat NIET mag wordt aantrekkelijker

De politiek en wetenschap geeft instructies die we moeten opvolgen om de verspreiding tegen te gaan. Helaas zijn dat soms instructies die ons brein niet zo lekker kan verwerken. Je mag NIET naar buiten. Je mag anderen NIET een hand geven. Het woordje NIET heeft een averechts effect op ons gedrag. Denk maar eens NIET aan een gele olifant! Grote kans dat je juist wel de gele olifant voor je ziet. Alles wat NIET mag, wordt aantrekkelijker om te doen.

Bovenstaande punten spelen een rol in waarom het kwartje nog niet bij iedereen is gevallen. Wees niet boos of verwijt elkaar niet, want daar hebben we nu helemaal niets aan. Praat mét elkaar en help iedereen de beste keuzes te maken voor henzelf en voor het algemeen belang.

Tot slot: de wetenschap heeft de mensheid behoorlijk geholpen de afgelopen 100+ jaren. Zullen we hier nu gewoon op vertrouwen en dan kunnen we hopelijk aan het einde zeggen, dat het allemaal wel mee bleek te vallen. Want als dat gebeurt, hebben we SAMEN de juiste keuzes gemaakt.

Stay safe & keep smiling.

GRATIS Ebook

Schrijf je in voor de PER4MANCE updates en ontvang per direct het gratis Ebook 'Hoe krijg je grip op je gedachten'.

dit veld niet invullen s.v.p.

Over de schrijver

Marcel van Wiggen

Marcel van Wiggen

Trainer / Coach / Adviseur / Managing partner / Schrijver

Ik ben Marcel van Wiggen, geboren in 1971, getrouwd en vader van Luke en Nick. Mijn motto is 'Haal er alles uit wat er in zit'. Ik ben geïnteresseerd in alles wat mensen inspireert, motiveert en belemmert.