blog

Uit mijn normale doen. Heb jij er ook zo'n last van?

Het belang van de voorspelbaarheid van ons dagelijkse ritme!

Een groot deel van onze dag draaien we graag op de automatische piloot. We weten dan wat er van ons verwacht wordt, hoe we dat moeten doen en doordat we niet zoveel hoeven na te denken, besparen we veel energie. Die kunnen we dan weer besteden aan andere dingen. Gemiddeld zijn we maar liefst 95% van de tijd onbewust dingen aan het doen.

Uit mijn normale doen. Heb jij er ook zon last van.jpg

Maar we hebben die andere 5% ook hard nodig. Zo af en toe uitgedaagd worden vinden we fijn, want anders wordt het saai. Dan zijn we met iets nieuws bezig waardoor we leren en dat geeft een goed gevoel. In het normale dagelijks leven vindt iedereen daar meestal wel een mooie balans in.

Maar in deze Corona tijd zien we dat iedereen uit zijn comfortabele dagelijkse ritme wordt gehaald, dit zorgt voor onrust. We gaan dan op zoek naar de voorspelbaarheid van de dag. Daarom kijken we zoveel nieuws en proberen we het te begrijpen. Hoe blijven we gezond, behouden we inkomen en wat gebeurt er met de reeds betaalde evenementen zoals vakanties, concerten, sportevents etc.?

Eigelijk is iedereen bezig met die ene vraag:

Wat betekent dit voor mij?

Omdat nu iedereen uit zijn normale doen is, onstaan er mooie dingen zoals de behoefte aan samenwerking, vertrouwen en sterk leiderschap. Het is niet altijd even duidelijk wat het voor je betekent, daarom gaan we steun zoeken bij elkaar. Wat vinden we er samen van en kunnen we die antwoorden met elkaar gaan vinden? Vertrouwen in elkaar wordt nog belangrijker want je kunt het niet meer allemaal zelf. Van leiders verwachten we dat ze  goed in staat zijn het waarom, hoe en wat uit te leggen. We accepteren en houden ons dan ook beter aan impopulaire maatregelen.

Wanneer we straks weer terug naar “normaal” gaan, komt er weer ruimte om je eigen ritme terug te vinden. Maar laten we ons realiseren dat dit er na Corona anders uit zal zien dan voorheen. Bewust en onbewust zullen we andere en nieuwe keuzes gaan maken.

De ervaringen uit de crisis gaan bepalen hoe jouw nieuwe routine eruit gaat zien en wat dat voor gevolg heeft voor gezin, familie en werk. Waarschijnlijk zijn we andere zaken belangrijk(er) gaan vinden. We hebben in de periode dat we uit ons comfort zijn gehaald, geleerd om dingen anders te waarderen en dat we meer aankunnen dan we zelf dachten.

Ja, we hebben er allemaal last van dat we uit ons normale doen zijn, maar over een half jaar hebben we allemaal een nieuwe dagelijkse routine. En die hoeft dus niet per definitie slechter te zijn dan die van gisteren.

GRATIS Ebook

Schrijf je in voor de PER4MANCE updates en ontvang per direct het gratis Ebook 'Hoe krijg je grip op je gedachten'.

dit veld niet invullen s.v.p.
GRATIS Ebook

Schrijf je in voor de PER4MANCE updates en ontvang per direct het gratis Ebook 'Meer zelfvertrouwen in 10 dagen'.

dit veld niet invullen s.v.p.

Over de schrijver

Frits Galle

Frits Galle

Adviseur / Coach / Trainer / Managing Partner

Ik ben Frits Galle, geboren in 1959, getrouwd met Ilse en vader van Youp. Anderen laten groeien en organisaties succesvol laten functioneren zijn de passies waar ik energie van krijg. Als oplossingen niet direct voorhanden zijn en er creativiteit wordt gevraagd, dan wordt het pas echt interessant.