blog

Kom jij in deze rare tijd nog wel in je ritme?

Nu ons leven zo verstoord wordt door alle maatregelen en we niet ons normale ‘ding’ kunnen doen, worden we gedwongen om naar een aangepast ritme te zoeken. Afhankelijk van hoe ritme-vast iemand is, gaat dit de één wat makkelijker af dan de ander.

Kom jij in deze rare tijd nog wel in je ritme.png

Ons dagelijkse ritme is belangrijk omdat we van voorspelbaarheid houden. Ons normale ritme voelt prettig en kost minder energie. Iedereen heeft echter een andere voorkeur voor ritme, daar zit net zoveel verscheidenheid in als de voorkeuren voor muziek. Ook in de muziek neemt het ritme je mee en laat je bewegen. Het maakt niet uit of het nu een 3/4 of 4/4 maat is en of die in blues, pop, dance of Latin wordt gespeeld. We bewegen als het ritme goed voelt.

Als we bijvoorbeeld op vakantie gaan, passen we vaak ons ritme aan op de omgeving waar we dan zijn. Dit kost voor de meeste van ons wel een paar dagen. Maar dan komt de rust of juist het avontuur. De lokale muziek en het culturele ritme zijn anders en helpen ons in de aanpassing. Het wordt in ieder geval anders dan het gebruikelijke dagelijkse ritme en eigenlijk is dat best fijn, even wat anders. Na de vakantie moeten we dan ook meestal weer terugschakelen naar de cadans van werken, leven, school etc. Ook de radio thuis speelt weer de bekende deuntjes van herkenbaarheid en soms verlang je terug naar dat ene nummer dat tijdens de zonsondergang gespeeld werd in dat restaurant aan de boulevard waar ze die heerlijke wijn schonken.

Er zijn meer momenten in ons leven waarbij we ons ritme aan moeten passen. Een nieuwe baan, samenwonen, kinderen krijgen, een ander systeem op het werk etc. Ook dan moeten we het dagelijkse ritme vaak aanzienlijk aanpassen. Dat kost soms best moeite, zeker als je jouw ritme moet aanpassen aan dat van anderen. Maar doe je het niet dan ‘voelt het niet goed’ of ben je veel minder effectief.

Het maakt dus heel veel uit of jij zelf grip op jouw voorkeursritme hebt of dat anderen dat bepalen. Ken je zo’n verjaardag van een vriend die verzot is op headbangende hardrock en dat graag tijdens zijn feestje laat horen en zien? Dan zit jij als fan van tropische Zuid-Amerikaanse muziek na een tijdje toch wat minder op je gemak. Toch….?

Helaas bepaalt onze omgeving vaker dan je zou willen het ritme. Zeker nu de overheid ons door het Corona-virus bepaalde maatregelen moet opleggen, wordt ons aanpassingsvermogen danig op de proef gesteld. We worstelen met het feit dat we niet kunnen doen wat we willen. Dat we ons dagelijks ritme aan MOETEN passen en daar geen keuze in hebben. We worden dus gedwongen om op het ritme te dansen van een soort muziek die niet goed voelt. We vinden het dan ook moeilijk om in de maat te blijven want het liefst zetten we iedere dag onze eigen favoriete CD op.

Tip, geniet thuis van je eigen sociale bubbel en luister zoveel mogelijk naar je lievelingsmuziek. Dan schiet de tijd lekker op en voor je het weet krijg je weer alle ruimte om op je eigen ritme te dansen.

GRATIS Ebook

Schrijf je in voor de PER4MANCE updates en ontvang per direct het gratis Ebook 'Hoe krijg je grip op je gedachten'.

dit veld niet invullen s.v.p.
GRATIS Ebook

Schrijf je in voor de PER4MANCE updates en ontvang per direct het gratis Ebook 'De zes niveaus van leiderschap'

dit veld niet invullen s.v.p.

Over de schrijver

Frits Galle

Frits Galle

Adviseur / Coach / Trainer / Managing Partner

Ik ben Frits Galle, geboren in 1959, getrouwd met Ilse en vader van Youp. Anderen laten groeien en organisaties succesvol laten functioneren zijn de passies waar ik energie van krijg. Als oplossingen niet direct voorhanden zijn en er creativiteit wordt gevraagd, dan wordt het pas echt interessant.