blog

Een nieuw jaar met dezelfde mindset is gewoon weer een jaar!

Wie wil er nou niet een mooier, beter, relaxter, passievoller, energieker of liefdevoller jaar in 2021? Het is dan wel riskant om dit alleen af te laten afhangen van de ontwikkelingen in de komende maanden. Als de wereld weer langzaam opent, ga je dan met passie leven? 

Een nieuw jaar met dezelfde mindset.png

Ga je dan weer vol genieten? Stop je dan met twijfelen of jezelf omlaag halen? Stop je dan met irritante gedachten of gedragingen die je al langer tegenhouden?

Veel mensen hebben in hun hoofd dat als alles weer terug naar normaal gaat, ze hun leven weer helemaal terug hebben. Maar is dat echt zo? Een nieuw jaar met dezelfde mindset is gewoon weer een jaar. Als je het nieuwe jaar echter start met een nieuwe mindset kan het echt een fantastisch jaar worden!

Maar waar begin je? Het benoemen van gedrag, gedachten of emoties waar we het liefst vandaan nog mee stoppen, is vaak lastig. Het opschrijven voelt dan zelfs extra belemmerend, want je hebt geen idee hoe je het kunt veranderen.

Vaak wordt gezegd dat zelfanalyse een goede manier is om vast te stellen wat je wilt veranderen. Deze manier van veranderen werkt maar kort. Dit kun je het best toepassen direct na een gebeurtenis. Denk hierbij aan vragen zoals: Wat kan ik hier van leren? Hoe wil ik hier de volgende keer mee omgaan? Korte analyses die ons helpen om in de toekomst betere keuzes te maken werken prima.

Maar voor je het weet gaat zelfanalyse over in zelfkritiek. We gaan in onze gedachten steeds meer op zoek naar allerlei dwarsverbanden en overtuigen onszelf steeds meer dat het moeilijk en complex is. Vaak leidt dit tot vragen zoals: ‘Waarom blijf ik dit toch steeds doen?’, ‘Waarom wil ik maar niet veranderen?’, ‘Waarom lukt anderen dit wel en mij niet?’. Soms gaat zelfanalyse via zelfkritiek zelfs over op zelfdestructie. Dan zitten we letterlijk vast in negatieve gedachten zoals ‘Wat is er mis met mij?’,  ‘Ben ik wel OK?’, ‘Waarom ben ik stuk?’.

Gelukkig zijn er andere manieren om snelle veranderingen bij jezelf te realiseren via slimme brein hacks en speciale technieken. Deze manier van veranderen vraagt niet om nog meer denken, maar je juist blootstellen aan nieuwe impulsen en ervaringen. Sommige acties kun je helemaal zelf en voor sommige heb je de hulp van een coach of trainer nodig.

Dus denk er niet te lang over na, maar zeg hardop met welk punt zou je aan de slag willen gaan. Is het je behoefte om het altijd maar goed te willen doen voor anderen, terwijl je jezelf vergeet? Of is het je streven naar perfectie die af en toe dwangmatig wordt? Of is het de gedachte dat je niet goed genoeg bent?

In het onderstaande E-Book vind je een eerste hulpmiddel om meer grip te krijgen op je gedachten. In dit E-Book staan ook verwijzingen naar andere bronnen om je op weg te helpen.

Wil jij het vanaf nu echt anders aanpakken en wil je definitief afrekenen met bepaalde gedragingen, gedachten of emoties dan adviseren we de training Persoonlijke Effectiviteit. In deze training gaan we niet liggen wroeten in het verleden en nog meer denken, maar krijg je praktisch inzicht in de werking van je brein en je emoties. Met behulp van een aantal krachtige technieken leer je af te rekenen met oude belemmeringen. Wie wil dat nu niet?.

Heb jij niets wat jou direct tegenhoudt, maar heb je niet duidelijk hoe jij verder kunt groeien, dan adviseren we de training Persoonlijk Leiderschap. In deze training leer je op een andere manier kijken naar je mindset, normen, waarden, overtuigingen en doelen en leer je technieken om de mindset te creëren die past bij het leven zoals jij dat wil leven. In deze training creëer je letterlijk je volgende versie en weet je hoe je die kunt bereiken.

GRATIS Ebook

Schrijf je in voor de PER4MANCE updates en ontvang per direct het gratis Ebook 'Hoe krijg je grip op je gedachten'.

dit veld niet invullen s.v.p.
GRATIS Ebook

Schrijf je in voor de PER4MANCE updates en ontvang per direct het gratis Ebook 'Meer zelfvertrouwen in 10 dagen'.

dit veld niet invullen s.v.p.

Over de schrijver

Marcel van Wiggen

Marcel van Wiggen

Trainer / Coach / Adviseur / Managing partner / Schrijver

Ik ben Marcel van Wiggen, geboren in 1971, getrouwd en vader van Luke en Nick. Mijn motto is 'Haal er alles uit wat er in zit'. Ik ben geïnteresseerd in alles wat mensen inspireert, motiveert en belemmert.