blog

De geluksformule

Tijdens één van onze trainingen ontstond een levendige discussie. Wanneer ben je gelukkig met je leven? Per persoon kan dit verschillen toch? Gelukkig zijn is dan toch iets heel persoonlijks? Ja en nee. De invulling kan zeker per persoon verschillen, maar als je gelukkig wil zijn, geldt er één formule.

De geluksformule.png

Het is onmogelijk om een gelukkig leven te hebben zonder dat je het gevoel hebt dat je iets bereikt. We zijn niet gemaakt voor het niets doen en creëren zit in ons bloed. We voelen ons het lekkerst als we resultaten halen. Als we een klant, collega of vriendin verder helpen of als die verbouwing eindelijk is afgerond. Niets betekenen en niets creëren is een recept voor ongeluk. Heel veel mensen dromen van hun pensioen, zonder zich te realiseren dat je met niets doen op de bank niet gelukkig wordt.

De tweede component is voldoening. We kennen allemaal de voorbeelden van mensen die veel resultaten hebben behaald, maar hier geen voldoening uit haalden. Of het nu Elvis, Michael Jackson, Amy Winehouse of Avicii was, dit waren allemaal mensen met heel veel mooie resultaten waar anderen jaloers op zouden zijn. Helaas slaagden ze er niet in om hier ook voldoening uit te halen. Ze waren niet tevreden met zichzelf, vonden dat ze het niet verdienden of vonden dat ze nog beter moesten. Hun gedachte patronen weerhield hen om te genieten van wat er wel was. Resultaten zijn belangrijk, maar ervan genieten is zeker zo belangrijk.

De derde component is kwalitatieve relaties. Er zijn meer dan genoeg mensen die erin slagen om beide eerste componenten goed in te vullen en daarvoor alles opzij te zetten. Of het nu de obsessief gefocuste hardloper is die nog verder en harder wil, de ondernemer die altijd met zijn bedrijf bezig is of de zakenman of zakenvrouw die alles opzij zet voor de carrière. Het is fantastisch dat deze mensen resultaten boeken en daar ook voldoening en energie uithalen, maar het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de relaties met anderen. Jezelf uitdagen, groeien en genieten van je resultaten is mooi, maar uiteindelijk draait het om wie jij was in het contact met anderen. Een 75 jarig onderzoek naar geluk in de USA liet zien dat de kwaliteit van je relaties de beste voorspeller is voor je levensverwachting en kwaliteit van je leven. Een leven zonder kwalitatieve relaties is uiteindelijk een leeg leven.

Hoe doe jij het op de drie componenten? Zijn ze in balans? Heb je doelen die jou uitdagen? Kun je genieten van het proces? Ervaar je voldoening? Blijf je focus hebben op de mensen die belangrijk voor je zijn?

Denk je dat je links en rechts nog wat kunt aanpassen of verbeteren? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. De trainingen Persoonlijke Effectiviteit of Persoonlijk Leiderschap helpen je waarschijnlijk heel snel op weg!

Over de schrijver

Marcel van Wiggen

Marcel van Wiggen

Trainer / Coach / Adviseur / Managing partner / Schrijver

Ik ben Marcel van Wiggen, geboren in 1971, getrouwd en vader van Luke en Nick. Mijn motto is 'Haal er alles uit wat er in zit'. Ik ben geïnteresseerd in alles wat mensen inspireert, motiveert en belemmert.